Nanodeeltjes in de wereld van de hulpdiensten

Als we het hebben over de "nano", dan bevinden we ons in de wereld van het oneindig kleine. Nanotechnologieën en nanomaterialen worden steeds meer gebruikt in een reeks sectoren, zoals de bouw, de automobielsector, de medische sector en de informatietechnologiesector.
Door de miniaturisering van technologieën zijn "geconnecteerde objecten " zoals smartphones en tablets kleiner en lichter geworden, terwijl ze tegelijk steeds krachtiger en efficiënter zijn geworden. Steeds meer nanomaterialen worden gebruikt bij de vervaardiging van veel bouwmaterialen: vervuilende verven, zelfreinigende ramen, zelfreinigend beton. Nanotechnologieën in de medische wereld hebben het mogelijk gemaakt medische apparatuur te miniaturiseren (minder invasief) en onderzoek te ontwikkelen naar behandelingen voor bepaalde ziekten.
De huidige stand van de kennis over deze nanotechnologieën en nanomaterialen blijft versnipperd, zonder echte academische en wetenschappelijke consensus over de epidemiologische risico's en toxiciteit van de "nanowereld".

In 2022 zal tijdens het tweede symposium gezondheid en veiligheid een (niet-uitputtende) balans worden opgemaakt van de huidige situatie met betrekking tot de in het programma gespecificeerde punten en de thema's van de presentaties. Sprekers uit de academische en institutionele wereld, sociale partners en diverse hulpdiensten zullen hun vaststellingen, ervaringen en vragen presenteren met het oog op de ondersteuning en de bevordering van de ontwikkeling van het gezondheids- en veiligheidskapitaal van vrijwillige en beroepsbrandweerlieden.

Inlichtingen: valerie.barbier@firebru.brussels