Vertrouwenspersoon: basisopleiding

Psychosociaal welzijn op het werk: ook de wetgever ziet er het belang van in, zoals de wet van 10 april 2014 benadrukt. Maar er loeren tientallen risico’s om de hoek. Een misplaatste opmerking, pesten op het werk, een nakende burn-out door torenhoge werkdruk enz. Als vertrouwenspersoon moet je actief luisteren en krachtig bemiddelen. Want je krijgt vaak botsende versies van hetzelfde verhaal voorgeschoteld. Wetten en procedures bieden je dan een houvast. Ontdek er alles over in deze basisopleiding.

De FOD WASO nam deze opleiding op in de lijst van erkende instellingen. Volg je deze cursus bij NCOI Learning, dan krijg je een attest van deelname op voorwaarde dat je 5 volle dagen aanwezig was. Ook voor de jaarlijkse supervisies die vertrouwenspersonen moeten volgen, kan je terecht bij NCOI Learning. Kies uit het aanbod erkende opleidingen de juiste voor jou!

Tijdens deze opleiding zet je je tanden in de wetten en procedures rond psychosociaal welzijn op het werk. Met die theoretische achtergrond sta je stukken steviger in de schoenen. Je leert ook om de regels concreet toe te passen in de praktijk. Daarnaast leer je vaardigheden om je functie van vertrouwenspersoon met vertrouwen uit te voeren. Het wettelijke stappenplan, de klachtenprocedure, modeldocumenten … ken je door en door en daarom oefen je je rol zelfverzekerd uit. Bovendien wakkert dat het vertrouwen aan van je medewerkers, de basisvoorwaarde om naar een vertrouwenspersoon te stappen.

Hoe deze opleiding de theorie bevattelijk maakt? Met verschillende voorbeelden en casestudy's. Je legt bovendien de situaties voor waarmee je zelf worstelt en wisselt ervaringen uit met de andere vertrouwenspersonen in de opleiding. Zo krijg je concrete handvatten om psychosociale risico's op het werk tegen te gaan of om een collega te helpen om zijn/haar grenzen aan te geven en op die manier een burn-out te vermijden.