Expo : « Identité(s) »

Organisatie: 
FOD Werkgelegenheid
Datum: 
Dinsdag 03/11/2020 - 08:00 tot Zondag 28/02/2021 - 18:00
Kostprijs: 
Gratis €
Plaats: 
FOD Werkgelegenheid
Ernest Blerotstraat 1
Anderlecht 1070
België
BE
De FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg organiseert van 3 november 2020 tot 28 februari 2021 de tentoonstelling « Identité(s) » van Laurent Poisson en Denia Zerouali. De expo is toegankelijk van maandag tot vrijdag van 8 u. tot 18 u.De FOD Werkgelegenheid volgt strikt de huidige coronamaatregelen. De expo is momenteel enkel toegankelijk voor wie een afspraak heeft in ons gebouw. Het dragen van een mondmasker is verplicht.

Laurent Poisson - Schilder

“Mijn artistieke benadering sluit zowel aan bij de picturale traditie in de kunstgeschiedenis als bij de representatie van ons dagelijks leven. Zowel de meesters in de schilderkunst uit alle periodes als de
plekken en momenten die mijn bestaan vormgeven zijneen bron van inspiratie. Ik wil erin slagen beelden te creëren die verschillende sensatieniveaus oproepen.
In de twee series die ik exposeer toont de ene portretten
van mensen van verschillende afkomst die in Brussel wonen en direct of indirect deel uitmaken van mijn omgeving. Ik vroeg hen zelf de plek te kiezen waar ze poseerden, een plek met een affectieve of symbolische waarde. Deze serie, een combinatie van schilderkunst en digitale tekenkunst, stelt de dubbelzinnigheid van een identiteit en het kosmopoliet karakter van stad in vraag. De geassembleerde portretten verbeelden in feite het echte portret: dit van de stad Brussel. Deze werken zijn gerealiseerd met de steun van de Fondation Privée du Carrefour des Arts.

De andere serie, meer intimistisch van aard, geeft interieurlandschappen bij vrienden weer. Het zijn plekken waar ik veel tijd heb doorgebracht. Voor mij vertegenwoordigen ze een gevoel van “haard ”, waar men zich thuis voelt, in alle veiligheid. Ik ben ervan overtuigd dat er niet één maar verschillende plaatsen bestaan waar men zich thuis voelt. Deze tekeningen zijn ontstaan uit schetsen die ter plaatse gemaakt zijn en uit het geheugen. Hierbij volgde ik min of
meer het creatieve proces dat de kunstenaar Pierre Bonnard gebruikte.”

https://www.instagram.com/leaurendpoisson
http://www.laurentpoisson.com

Denia Zerouali - Fotograaf

“Het is nu zeven jaar gelden dat ik aan deze serie portretten begon. Ik vroeg aan onbekenden, familieleden, vrienden, kennissen of ze wilden deelnemen en op de existentiële vraag «wie ben ik?” te antwoorden.
Iedereen die op mijn uitnodiging inging belandde voor mij lens, bij mij thuis, onder dezelfde omstandigheden: met natuurlijk licht en een gemoedelijke sfeer.
Ik werd geraakt door het gemak waarmee al deze mensen zich blootgaven en in alle vertrouwen op deze intieme vraag reageerden.
Hun antwoorden ontroerden en verrasten me soms.
Tot mijn grote verbazing was het niet altijd hun etnische oorsprong die in hen opkwam, maar eerder de band met hun familie, de noodzaak aan erkenning, aan geliefd zijn en geaccepteerd worden.
En jij? Wie ben jij?”

http://www.deniazerouali.com/