Lezing met Pascal Chabot 'Global Burn-out'

Organisatie: 
FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg
Activiteit: 
Evenement
Datum: 
Donderdag 24/01/2019 - 13:00 tot 14:00
Kostprijs: 
0,00 €
Plaats: 
FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg - zaal Storck
Ernest Blerotstraat 1
BRUSSEL 1070
Belgique
BE
Thema's: 
burn-out
Filosoof Pascal Chabot stelt zijn boek « Global Burn-out » voor. Professor Pascal Chabot omschrijft burn-out als dé beschavingsziekte van onze tijd. Dat betekent dat het niet uitsluitend een individuele kwestie is, voorbehouden voor mensen die zich niet goed aanpassen aan het systeem, voor mensen die te toegewijd zijn en geen grenzen kunnen stellen.

Het fenomeen burn-out houdt ons een spiegel voor waarin een maatschappij van overdaad zichtbaar wordt: de cultus van het exces, van de prestatie, van de maximalisatie. Dat alles aangewakkerd door razendsnel evoluerende technologie die mensen opzadelt met een voortdurende perceptie van ‘achterop lopen’.

Prof. Chabot focust in zijn boek ook op de oorzaken: perfectionisme, de plaats van zorgberoepen in onze maatschappij (leerkrachten, artsen, verpleegkundigen), de bijzonder uitgedaagde positie van vrouwen in een spanningsveld tussen job en gezin.

Zo komt hij uit bij de centrale vraag: kan burn-out het begin zijn van een metamorfose die de mens in staat stelt dichter te komen bij zijn diepste essentie? Is deze diepe ervaring van zinloosheid het begin van een zoektocht naar een meer zinvolle relatie tot de wereld?

De lezing vindt plaats in het Frans maar het boek werd recent vertaald naar het Nederlands.

De lezing is gratis maar inschrijven is verplicht voor 17 januari 2019.