Workshop: analyse van de risico’s op MSA bij het hanteren van lasten - VOLZET

Organisatie: 
FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg
Activiteit: 
Evenement
Datum: 
Dinsdag 13/10/2020 - 09:00 tot 13:00
Kostprijs: 
0,00 €
Plaats: 
IDEWE regionaal kantoor Haasrode
Interleuvenlaan 58
Leuven 3001
België
BE
Thema's: 
preventie van MSA hanteren van lasten
MSA, waaronder rugklachten, peesontstekingen en pijn aan de knieën…, vormen de belangrijkste oorzaken van afwezigheden op het werk, meer dan 1/3 valt hieraan toe te schrijven. Verkeerde bewegingen kunnen al snel een invloed uitoefenen op het fysieke welzijn van de medewerkers. Daarom is het nodig om deze risico’s te inventariseren, analyseren en doeltreffend aan te pakken via concrete en passende preventieacties. Deze halve dag staat volledig in het teken van de risico’s met betrekking tot het hanteren van lasten.

Het doel van deze workshop is om de deelnemers te voorzien van specifieke kennis, tools en praktische technieken om een analyse uit te voeren van de risico's op MSA bij activiteiten waarbij lasten worden gehanteerd binnen hun onderneming. De sessie geeft een antwoord op de vraag: “hoe een analyse uitvoeren van de risico's op MSA van de posten waarbij lasten worden gehanteerd?”

De deelnemers zullen inzicht krijgen in de risicofactoren en analysemethoden, aan de hand van de toepassing in praktijksituaties. Er wordt voorts bijzonder aandacht geschonken aan het participatieve karakter van een risicoanalyse (RA) en voorstellen van preventiemaatregelen.

In dit programma worden didactische methoden en attractieve pedagogische instrumenten gebruikt waarbij interactief en participatief werken centraal staat en dit maakt leren uit de praktijken van anderen mogelijk.

Aan het einde van de workshop is de deelnemer in staat om de ergonomische risico’s bij het hanteren van lasten te analyseren en om concrete preventieve acties (in termen van ergonomie en houdingen) voor te stellen om de risico’s op MSA te elimineren of te beperken bij het hanteren van lasten.

Programma

09:00 - 09:15 - Inleiding en kennismaking met wish-list (behoeften deelnemers)

9:15 - 09:45 - Wettelijke en normatieve bepalingen risicoanalyse manueel hanteren van lasten

09:45 – 10:30 - Inventarisatie ergonomische risico’s (identificatietool: gebruik van checklists)

10:45 - 13:00 – Evaluatie ergonomische risico’s (KIM-methodes)

InlichtingenNadia.Corryn@werk.belgie.be

Doelgroep: De workshop is bestemd voor de actoren van de ondernemingen die verantwoordelijk zijn voor de preventie van MSA (zoals de diensthoofden/ploegbazen, de opleidingsverantwoordelijken, de personeelsafgevaardigden, de coördinatoren,...)

Maximum aantal deelnemers: 15 - Inschrijven is verplicht.

! Uiteraard primeert uw veiligheid, ook tijdens het verloop van deze sessie. De COVID-19 maatregelen en alle veiligheidsvoorschriften zullen strikt worden nageleefd. De situatie wordt opgevolgd en alle deelnemers zullen na inschrijving op de hoogte gebracht worden van verdere instructies omtrent COVID-19. (Het meebrengen van een mondmasker en handschoenen is onder voorbehoud) !