Colloquium: "Veilig en gezond werken in een digitale samenleving – Goede praktijken"

Het Belgische Focal Point van het Europees Agentschap voor veiligheid en gezondheid op het werk (EU-OSHA) nodigt u uit voor deelname aan het colloquium "Veilig en gezond werken in een digitale samenleving – Goede praktijken" op 24 oktober 2024.

Tijdens dit colloquium, dat georganiseerd wordt binnen de campagne 2023-2025 “Veilig en gezond werken in een digitale samenleving”, belichten we goede praktijken op gebied van veiligheid en gezondheid op het werk, het correct omgaan met digitale technologieën en hoe deze in het kader van 'preventie' kunnen worden ingeschakeld.  

Programma

09:00 Onthaal

09:15 Inleiding

09:25 Good practices bij de implementatie van technologische veranderingen - Evelien Rombaut - Projectmanager innovation & co-creation - IDEWE- IBEVE vzw

09:45 Q&A

09:50  Maakt telewerken deel uit van een immense epidemie van luiheid? luiheidsepidemie ? - Rudy Pirquet - Federaal secretaris - BBTK

10:10 Q&A

10:15 Koffiepauze

10:35 Digitaal en geautomatiseerd werknemersmanagement in een productielijn - Dirk Gillis Senior onderzoeker - HIVA - KU Leuven

10:55 Q&A

11:00 Prijsuitreiking van de Belgische Awards voor “goede praktijken voor een gezonde werkplek”

11:10  Digitale technologieën introduceren op de werkplek om risico's te verminderen - Benoit Roland - Safety Manager, Upstream / AGC Architectural Glass Europe

11:30 Q&A

11:35  Ongevallen voorkomen door schippers te trainen in een navigatiesimulator - Tom Boydens - HSSE Manager - Lantis

11:55 Q&A

12:00 Einde

Simultaanvertaling wordt voorzien.

Schrijf u HIER in.

Inleiding tot de campagne

Digitale technologieën leveren essentiële diensten en oplossingen voor alle sectoren van de economie en de samenleving. Digitale technologieën veranderen niet alleen de manier waarop we werken, maar ook de plaats waar en de tijden waarop we werken.

Robotica en artificiële intelligentie (AI) ondersteunen en vervangen personeel dat in gevaarlijke omgevingen werkt. “Big data” zorgt voor meer doeltreffende monitoringsystemen. Werken op afstand biedt werknemers meer autonomie en flexibiliteit.

Hoewel digitalisering voordelen heeft, is er nog altijd relatief weinig bekend over de gevolgen ervan voor de veiligheid en gezondheid op het werk (VGW). Daarom is het belangrijk onderzoek te doen naar potentiële problemen en risico’s, om op basis daarvan het regelgevingskader ter bevordering en bescherming van de veiligheid en gezondheid van werknemers aan te passen.

Een mensgerichte benadering bij ontwerp, implementatie, beheer en gebruik van digitale technologieën kan de veiligheid en arbeidsproductiviteit van werknemers helpen waarborgen.

 Over de campagne

De campagne "Veilig en gezond werken in een digitale samenleving" heeft tot doel:

  • De kennis over veilig en productief gebruik van digitale technologieën in alle sectoren te vergroten;
  • Het bewustzijn van VGW-uitdagingen in verband met de digitale transformatie van het werk te vergroten;
  • Informatie te verschaffen over nieuwe risico’s en kansen;
  • Risicobeoordeling en veilig beheer van digitale technologieën op het werk te bevorderen;
  • De uitwisseling van informatie en voorbeelden van goede praktijken tussen relevante belanghebbenden te bevorderen.