Het Corona-nieuwe normaal: hoe welzijn garanderen en aanpassen in openbare diensten.

Tijdens de Cononacrisis werd de arbeidsorganisatie ook in heel wat openbare diensten grondig doorheen geschud. Voor personeelsleden wiens functie zich ertoe leende, werd telethuiswerk de norm. Indien thuiswerk niet kon, moesten maatregelen nageleefd worden zoals de anderhalve meter afstand en mondmaskers tijdens het pendelen met het openbaar vervoer. Door de FOD WASO werd een generieke gids gepubliceerd om organisaties en ondernemingen bij te staan in de stapsgewijze heropbouw van de economische activiteiten.

 

Vandaag leven we in het nieuwe Corona-normaal: voorzichtigheid en preventie blijven actueel. Hoe het preventiebeleid aanpassen aan dit nieuwe normaal? Hoe blijven we het welzijn van onze personeelsleden garanderen in deze nieuwe context? Daarover laten we drie deskundigen aan het woord tijdens deze webinar die georganiseerd wordt door de FOD BOSA (Previus.be) , in samenwerking met de FOD WASO.

Programma

8:50 Onthaal van deelnemers via Teams

9:00 Introductie door de voorzitter, mevrouw Véronique Crutzen, adviseur-generaal FOD WASO – AD HUA

9:15-9:30 Statistieken over Coronabesmettingen in federale overheidsdiensten: ziektemeldingen en aanvragen als beroepsziekte.Eduard De Decker (NL) diensthoofd Evaluatie Arbeidsgeschiktheid - Medex.

9:30 Hygiëne en gezondheid op het werk: ...en wat zegt de preventieadviseur? Valentine Delsaux (FR), arbeidsarts, inspecteur TWW Namen

10:00-10:10 Vragen

10:10-10:25 Pauze

10:25-10:55 Arbeidsveiligheid :Samen staan we sterk "tegen corona" en "voor welzijn", Toon De Belder (NL), PVI Antwerpen

10:55-11:05 Vragen

11:05-11:15 Pauze

11:15-11:50 Psychosociale risico’s en MSA vermijden in Coronatijden: een nieuwe arbeidsorganisatie, Nathalie Cock, preventieadviseur ergonoom (FR) en Lila Maas, preventieadviseur psychosociale aspecten, CESI.

11:50-12:00 Vragen

De sprekers geven een presentatie in hun moedertaal (NL en FR). Er is geen simultaanvertaling, maar de schriftelijke powerpointpresentatie wordt getoond in de andere landstaal.