Om medewerkers en leidinggevenden op het terrein te ondersteunen in het krachtdadig aanpakken van grensoverschrijdend gedrag, is het belangrijk voldoende kennis te hebben van de verschillende soorten en de aanpak van agressie. Dit helpt je om acties te nemen ter preventie van agressie en om een adequaat agressiebeleid uit te tekenen en uit te dragen met als doel: de impact van en het aantal agressiesituaties te verminderen. Met deze opleiding willen we preventieadviseurs ondersteunen hun rol m.b.t. agressie in te vullen en zo een analyse te kunnen maken van agressie binnen de organisatie, de juiste acties te nemen om agressie te voorkomen en dit te verwerken in een adequaat agressiebeleid.
HET PROGRAMMA *
Basisprincipes van een krachtdadige aanpak van agressie
- Theoretisch kader
- De verschillende soorten agressie
- De opbouw van agressie
- Toepassing op cases uit je eigen werkpraktijk
- Verschillende interventietechnieken die de spanning in een situatie adequaat doen afnemen
Kijken door een preventieve bril
De deelnemers maken een risicoanalyse van het eigen team, de eigen afdeling of de organisatie. Elke deelnemer gaat aan de hand van een door de trainer aangereikt format na wat er al aanwezig is en wat er verbeterd kan worden op het vlak van preventieve maatregelen. De bespreking van deze analyse is gericht op uitwisseling van ideeën, best practices en ervaringen op preventief vlak.
Bouwstenen voor een agressiebeleid
De waarde van elke interventie rond agressie vergroot enorm wanneer deze vertrekt vanuit een gedragen visie op agressie en een gedragen agressiebeleid.
Volgende vragen worden besproken:
- Hoe start je met het uitwerken van een beleid?
- Wat zijn de belangrijke aspecten/onderdelen van een agressiebeleid?
- Hoe zorg je ervoor dat dit beleid binnen de organisatie gedragen is?
* inschrijven kan per module.