Alcohol en drugs op de werkvloer

afbeelding kan niet weergegeven worden
Organisatie: 
Mediwet
Activiteit: 
Vorming
Datum: 
Vrijdag 24/01/2020 - 13:00 tot 16:30
Prijs: 
180 €
Plaats: 
Mediwet Gent
Opvoedingstraat 143
Gent 9000
België
BE
Toegankelijkheid: 
Iedereen
Doelgroep: 
Andere, Preventieadviseur veiligheid, Werkgever of lid van de hiërarchische lijn, Vertrouwenspersoon, Human Resources
Thema's: 
Alcohol en drugs
Externe link: 
Schrijf u nu in!

Omschrijving

De kans bestaat altijd dat één van uw medewerkers onder invloed naar het werk komt. Wij denken daarbij niet alleen aan alcohol, maar ook aan andere (il)legale middelen. CAO 100 schetste in 2009 een algemeen kader waarbinnen ondernemingen hun beleid vorm konden geven. Destijds werd er vaak geopteerd voor een algemene beleidsverklaring zonder meer. Maar wat te doen indien u merkt dat er toch nood is aan duidelijke regels en de handvaten van een concrete procedure ontbreken?

Inhoud

In deze opleiding zetten we u graag op weg naar een bedrijfseigen beleid.

Mogen werknemers een pintje drinken in hun middagpauze? Op vrijdag is er nog een drink na het werk, moet ik hier als werkgever bijzondere maatregelen nemen? Mijn werknemer geeft aan cannabis te gebruiken in het weekend, moet ik dit zomaar tolereren?
We starten met een oefening om een kernconcept van deze opleiding te duiden: wanneer is een sprake van (werkgerelateerd) problematisch middelenmisbruik? In welke situaties is het raadzaam om een stappenplan te volgen en hoe pak ik dit in de praktijk het best aan?
We zoomen concreet in op de vier pijlers van een uitgewerkt alcohol-, drugs- en middelenbeleid: regels en procedures, vorming, voorlichting en hulpverlening. We geven ook voorbeelden van elke van deze pijlers.
Tot slot lichten we ook een blauwdruk van een beleid toe, dat alleszins al de basis zal leggen om, in samenspraak met de diverse stakeholders binnen uw organisatie, een eigen beleid uit te werken.