BA4 BA5

Organisatie: 
Prebes vzw
Activiteit: 
Bijscholing
Datum: 
Dinsdag 05/11/2019 - 09:00
Prijs: 
460 €
Plaats: 
Hotel Van der Valk
Autostrade E17 richting Kortrijk
Nazareth 9810
België
BE
Toegankelijkheid: 
Iedereen
Externe link: 
BA4 BA5
Kom jij in contact met elektrische installaties? Wil jij jouw attest van vakbekwaamheid BA4 of BA5 behalen? Wil je graag een overzicht van de elektrische risico's, preventiemaatregelen en de te volgen werkprocedures? Wist je trouwens dat het uitvoeren van werkzaamheden aan en in de omgeving van elektrische installaties een attest van vakbekwaamheid BA4 of BA5 vereist? Er is vaak onduidelijkheid over dit certificaat. De regelgeving is nog onvoldoende gekend of wordt fout toegepast. Het veilig werken aan elektrische installaties eist, behalve het toepassen van de juiste werkmethodes, ook een goede organisatie. Werkgevers, hiërarchische lijn, preventieadviseurs en gecertificeerde BA4- of BA5 werknemers spelen hierbij een belangrijke rol. De werkgever is verantwoordelijk voor het toekennen van het attest van vakbekwaamheid BA4 of BA5.

Doelgroep: Alle werknemers die werken aan of in de nabijheid van elektrische installaties. BA4 zijn gewaarschuwden, BA5 zijn bevoegden.

De kennis van de risico’s, eigen aan de elektrische installaties, is een vereiste bij de toekenning van een attest van vakbekwaamheid BA4 of BA5. Deze opleiding is voor diegene die dit attest wensen te behalen. Na afsluiting van een aanvullende interne bedrijfsopleiding kan de werkgever het attest afleveren. Deze opleiding wordt in de globale context van de welzijnswetgeving en het AREI geplaatst en schetst een overzicht van de elektrische risico’s, de preventiemaatregelen en de te volgen werkprocedures. 

HET PROGRAMMA

Elektrische ongevallen

Wetgeving, kenmerken en grootheden

Algemeenheden, bekwaamheidsattest

Gevaren van elektriciteit

Uitwendige invloeden

Beschermingstechnieken voor BA4

Beschermingstechnieken voor BA5

Elektrische netsystemen

Werkzaamheden voor BA4

Werkzaamheden voor BA5

Specifieke werkzaamheden

Elektrische materiaal

Interventies bij ongevallen

Praktijkvoorbeeld risicoanalyse

Hoogspanning voor BA5