Studiedag Cobots & robots

Organisatie: 
PCBA West-Vlaanderen i.s.m. Prebes
Activiteit: 
Evenement
Datum: 
Maandag 21/10/2019 - 09:30 tot 16:30
Prijs: 
Gratis €
Plaats: 
Provinciehuis Boeverbos - Raadzaal
Koning Leopold III laan 41
Brugge 8200
België
BE
Toegankelijkheid: 
Iedereen
Doelgroep: 
Preventieadviseur veiligheid, Werkgever of lid van de hiërarchische lijn, Syndicaal afgevaardigde, Preventieadviseur ergonoom
Een niet-alledaagse studiedag over de risico's en de preventie bij de interactie mens-machine, waarbij het maatschappelijke debat inzake de automatisering op de werkplek niet uit de weg wordt gegaan. Kom op 21 oktober naar Brugge en wees klaar voor de uitdagingen en de opportuniteiten van vandaag en morgen.

Programma

09.30u  Ontvangst deelnemers

09.45u  De maatschappelijke impact van robots & cobots - Bram Vanderborght

10.25u  Robots & cobots: een vergelijking - Filiep Vincent

11.05u  Pauze

11.25u  Wetgevende aspecten van robots & cobots - Pieter Bolle

12.00u  Robots & cobots: toepasselijke wetgeving en normen - Koen Chielens

12.45u  Vraagstelling

13.00u Lunch |max €12 voor een dagschotel of een vegetarische lunch, mits reservatie op voorhand !

14.15u  Inleiding

14.20u  Case 1: de robot - Niek De Buck

14.50u  Aandachtspunten bij risicoanalyse door integrator en gebruiker - Marc Debrabandere

15.20u  Pauze

15.40u  Case 2: de cobot - Walter Seminck

16.20u  Vraagstelling

Samenwerkende robots (cobots) zijn machines die, hand in hand met werknemers, samenwerken in het productieproces en de menselijke handelingen ondersteunen. Die robots werken niet langer afgescheiden, zoals bv. een lasrobot, maar delen dezelfde werkplaats als mensen. Ze bestaan in verschillende vormen en modellen, bijvoorbeeld om zware gewichten te helpen verplaatsen. Cobots kunnen ook een handig hulpmiddel zijn om mindervaliden te ondersteunen bij het uitvoeren van bepaalde taken. Hierdoor kunnen ook maatwerkbedrijven dié mensen tewerkstellen die niet in het ‘reguliere’ arbeidscircuit terecht kunnen.

En dan het maatschappelijk debat: kan technologie een betere werkplek creëren? Automatisering zal onze maatschappij en werkplek ingrijpend veranderen. Sommigen voorspellen dat de helft van de bestaande jobs niet meer zal bestaan. Kassavrije winkels, je pakje via je favoriete geautomatiseerde webshop wordt geleverd door een telegeleide drone … de toepassingen zijn legio. Leidt deze creatieve destructie tot de massale afbraak van jobs of ontstaan er nieuwe behoeftes en nieuwe banen? En wat met onze werkplek? Verscherpt automatisering de kwaliteit tussen afstompende jobs en High End-jobs? Of kan nieuwe technologie de kwaliteit van jobs opwaarderen: minder routineus, afstompend en vernederend werk. Heb je zelf al cobots ingeschakeld in het productieproces? Aan welke wetgeving ben je onderworpen, richtlijn arbeidsmiddelen, machinerichtlijn ...? Hoe voer je hierop een risicoanalyse uit? We zijn ervan overtuigd dat we tijdens deze studiedag een tipje van de sluier kunnen oplichten; we hopen dit ook praktisch toe te lichten via de case-studies van Audi en Barco.

Een in februari 2016 verschenen technische specificatie (TS15066) ondersteunt productiebedrijven bij hun risicoanalyse wanneer ze samenwerkende robotsystemen inzetten. De nieuwe norm is opgebouwd rond de idee dat, indien er incidenteel contact is tussen een mens en robot, dit niet tot verwondingen of pijn mag leiden. De TS 15066:
• begrenst de kracht van de samenwerkende robots binnen de limieten van de menselijke pijngrens.
• schrijft voor dat de robot menselijke aanwezigheid detecteert en maatregelen neemt om een veilige afstand te bewaren of zichzelf uit te schakelen indien die grenzen overschreden worden.

Kortom, een niet-alledaagse studiedag. Het is beter te anticiperen op de uitdagingen van morgen, daarom komt deze studiedag geen dag te vroeg ...

Lunch

Neem je deel aan de voor- en namiddagsessie? Dan kan je ook deelnemen aan de lunch, de kostprijs hiervan is maximum €12, inclusief drank & dessert. Deze dient ter plaatste betaald te worden met Bancontact of de Sodexo-kaart, cash geld wordt niet meer aanvaard. Geef op via het opmerkingenveld door of je voor de dagschotel of het vegetarisch alternatief kiest!

Bereikbaarheidsinfo

Het Provinciehuis Boeverbos is gemakkelijk bereikbaar, zowel met de wagen als met het openbaar vervoer.
Alle informatie hieromtrent kunt u raadplegen op de website van de Provincie West-Vlaanderen