
Waarom deze opleiding?
Tijdens deze opleiding:
- Leert u hoe u nog beter collega’s met psychosociale problemen opvangt
- Ontdekt u hoe u het welzijn in uw organisatie verbetert
- Frist u uw kennis van wettelijke procedures op en bestudeert u nieuwe casestudy’s, zo pakt u conflicten doeltreffend aan
Programma
Deze opleiding bestaat uit 2 modules:
1. Theoretische module: in deze module gaan we dieper in op de verschillende procedures en technieken. Wij bieden u verschillende thema’s aan waaruit u vrij kan kiezen:
- Verbindende communicatie: communicatie & gesprekstechnieken gebaseerd op de principes van verbindende communicatie (12.10 – 19.10 – 10.12)
- Stress & Burn-out: begrippen rond stress & burn-out, stress & burn-out herkennen en de rol van de vertrouwenspersoon hierin (01.10 - 09.11)
- Veerkracht verhogen: kennismaking met de verschillende tools die de vertrouwenspersoon kan inzetten om stress hanteerbaar te maken en de veerkracht te verhogen (27.10 - 12.11)
- Oplossingsgerichte communicatie: hulp- & krachtbronnen voor de vertrouwenspersoon, rollen & communicatiepatronen in conflictsituaties aan de hand van de dramadriehoek (17.11 – 19.11)
- Omgaan met emotie: correct reageren op sterke emoties, ervaringenuitwisseling met andere vertrouwenspersonen en manieren om deze hevige emoties te hanteren en voldoende afstand te bewaren (06.10)
- Doorverwijsmogelijkheden: maak kennis met de structuur, de werking en de taken van de Vlaamse Centra voor Geestelijke Gezondheidszorg. Zo bent u in staat collega’s gerichter door te verwijzen naar gespecialiseerde hulp (26.11)
- Wetgeving: verantwoordelijkheden van de verschillende partijen binnen de welzijnswet (01.12)
Deze thema's worden niet jaarlijks, maar om de 3 jaar herwerkt zodat u de kans heeft om meerdere thema’s te volgen.
2. Praktische module: supervisie/intervisie. Deze module is voor al onze bijscholingen Vertrouwenspersoon identiek, ongeacht het gekozen thema van de 1ste module.
TIjdens deze supervisie/intervisie, komen volgende punten aan bod:
- Ervaringen van vertrouwenspersonen uit andere ondernemingen en sectoren
- Strikt intervisiemodel met duidelijke afspraken rond vertrouwelijkheid en discretie
- Inhoud van de klachten, de opeenvolgende stappen en de houding van de vertrouwenspersoon
Voorkennis
Voor u deze opleiding kunt volgen, moet u de opleiding ‘Vertrouwenspersoon - Basisopleiding’ gevolgd hebben.
Syllabus
De syllabus voor deze opleiding wordt u op voorhand via e-mail toegestuurd. Vergeet dus zeker niet uw mailbox te controleren.
Info COVID-19 - Voor opleidingen tem 31/12
De opleidingen tem 31/12/2020 gaan door op de voorziene data en worden online, via Teams, georganiseerd. Hiervoor dient de deelnemer enkel te beschikken over een emailadres, een goede internetverbinding en een computer.