Vertrouwenspersoon: basisopleiding

Tijdens deze opleiding zet je je tanden in de wetten en procedures rond psychosociaal welzijn op het werk. Met die theoretische achtergrond sta je stukken steviger in de schoenen. Je leert ook om de regels concreet toe te passen in de praktijk. Daarnaast leer je vaardigheden om je functie van vertrouwenspersoon met vertrouwen uit te voeren. Het wettelijke stappenplan, de klachtenprocedure, modeldocumenten … ken je door en door en daarom oefen je je rol zelfverzekerd uit. Bovendien wakkert dat het vertrouwen aan van je medewerkers, de basisvoorwaarde om naar een vertrouwenspersoon te stappen.

Hoe deze opleiding de theorie bevattelijk maakt? Met verschillende voorbeelden en casestudy's. Je legt bovendien de situaties voor waarmee je zelf worstelt en wisselt ervaringen uit met de andere vertrouwenspersonen in de opleiding. Zo krijg je concrete handvatten om psychosociale risico's op het werk tegen te gaan of om een collega te helpen om zijn/haar grenzen aan te geven en op die manier een burn-out te vermijden.

Na deze opleiding:

  • beschik je over de nodige bekwaamheden en kennis volgens de meest recente wetgeving met betrekking tot de vertrouwenspersoon;
  • heb je alle vaardigheden in handen om je functie als vertrouwenspersoon op een adequate manier uit te oefenen.

Om de rol van vertrouwenspersoon op te nemen bent u verplicht om een opleiding tot vertrouwenspersoon te volgen. Deze opleiding voldoet aan de voorwaarden.